قاموس سوشي جيب


قاموس
سوشي جيب
دليل السوشي الكامل

1-  مقدمة عن السوشي
2-  الفوائد الصحية للسوشي
3-  أصول أكل السوشي
4-  جمل يابانية مفيدة
5-  أشهر أطباق السوشي
6-  أشهر مطاعم السوشي في مصر
7-  قاموس مصطلحات السوشي الشهيرة


مقدمة عن السوشي

لأكل السمك فنّ عريق اسمه سوشي. إنها أطباق أشبه بلوحات، لا بل اقرب الى المنمنمات المفعمة بالألوان النابضة والطعم اللذيذ في آن واحد. فهذه القطع الصغيرة التي غزت العالم أصبحت في سنوات قليلةسفيرة للمطبخ الياباني ومقدّمة للتعرّف الى المأكولات الشرق آسيوية من بابها الأشهى.
يرقى تاريخ السوشي الى أكثر من ألف عام إذ انها بدأت في الأوساط الفقيرة التي كانت تبحث عن طريقة لحفظ السمك. فكانت تقدّده ثم راحت تطوّر أساليب حفظه بشكل لا يعدّل مذاقه. فوقع الاختيار على الأرز الذي تحوّل مع الملح الخشن وعاء لحفظ السمك، يرصّ بالأحجار لأيام عدّة حتى يتخمّر ويصبح جاهزا للأكل. ومع الوقت صارت هذه الوصفة تتطوّر، فأضيف إليها ورق الـ«نوري» (Nori) الأخضر والمجفّف، وهو نوع من أنواع الطحالب البحرية المتوافرة في اليابان. 
السوشي ليس مجرد وجبة بل أسلوب حياة
قبل أن تذهب لتناول السوشي، أعلم إنك لست مزمعا على تناول مجرد وجبة طعام لسد جوعك، حيث يعتبر تناول السوشي أشبه بطقس غريب أو العمل على قطعة فنية ما وليس مجرد تناول وجبة لمجرّد ملء المعدة. لذلك، من الأفضل ألا يأتي الدخول الى عالم السوشي عفويا، وإلا فالنتيجة قد لا تكون مرضية للجميع، خصوصا أن تناول ثمار البحر النيئة ليس أمرا مألوفا بالنسبة الى الكثيرين. كما يجب الإشارة إلى ان الـ«سوشي» لا تعني السمك النيئ، بل الأرز والسمك او اي من ثمار البحر معا، الملفوفين بورق النوري البحري. وللأرز هنا طعم مختلف عن نظيره المعروف في الدول العربية، إذ انه يكون مطهوا على البخار وتضاف إليه صلصة مصنوعة من الخل الأبيض والسكر ومشروب الساكي الياباني، وذلك تحت هواء المروحة لكي يبرد الارزّ ويصبح، في الوقت نفسه، متماسكا كعجينة، إنما مع المحافظة على شكل حبة الأرز.

قبل كل شئ
من المهم جدا عندما تذهب لتناول السوشي أن تعلم ما هو الجاري والوسابي والنوري
ال"جاري" وهو عبارة عن شرائح رقيقة للغاية من الزنجبيل وردية اللون ومذاقها حار جدا (ولكن ليس كالشطة) وهو يصنع من ثمار الزنجبيل الصغيرة وينقع في محلول من السكر والخل ويقدم دائما مع السوشي ويقال أنه مفيد في الهضم حيث يخلص الجسم من أي سموم أو بكتيريا قد تكون عالقة باللحم النئ في السوشي، حيث أن الزنجبيل عموما يحتوي على خواص مطهرة للمعدة والحلق.
ولا يجب الخلط بين الجاري والأجاري، فالثاني هو الشاي الأخضر الذي يقدم بعد وجبة السوشي.
أما "الوسابي" فهو عبارة عن عجينة خضراء (فستقية اللون) تتكون من نوع من الفجل الحار المبشور وبودرة خردل يابانية (مسطردة) ويعجنان سويا ليصيرا مثل المعجون، وبالرغم من الطعم الحريف جدا للوسابي إلا أنه لا يؤلم الفم لفترة طويلة على عكس الشطة وذلك لسببين أولا أنه لا يحتوي على زيوت عطرية تلتصق بالفم، والسبب الثاني لأنه يؤثر أكثر على مراكز التذوق العلوية القريبة من الأنف وليس باللسان كباقي الأطعمة. ويتمتّع الـ"وسابي" بوظيفة أساسية إضافة الى إضفائه نكهة مكمّلة للسوشي على أنواعها، وهي قتل الجراثيم او البكتيريا التي يمكن أن تكون موجودة في السمك او ثمار البحر النيئة. لذلك، يعتبر وجود الـ"واسابي" أمرا بديهيا على المائدة الى جانب الزنجبيل وصلصة الصويا التي تلطّف من حدّة الـ"واسابي".
ورق الـ"نوري" (Nori) الأخضر (أو الأسود) والمجفّف، وهو نوع من أنواع الطحالب البحرية المتوافرة في اليابان ويلف بها السوشي لربط الأرز باللحم.

جمل يابانية مفيدة
·         شكرا
·         شكرا جزيلا
·         لو سمحت
·         أجانب
·         بعد الانتهاء من الطعام
·         نعم
·         تقولها قبل البدء في الطعام
·         شيف السوشي
·         كيف حالك؟
·         إختيار الشيف
·         لا أريد وسابي (عجينة فجل حار مخصوص) لو سمحت
·         Domo.
·         Domo arigato.
·         Dozo.
·         Gaijin.
·         Gochiso-sama [deshita]
·         Hai.
·         Itadakimasu. Itamae.
·         Konichiwa. Omakase.
·         Okonomi.
·         Sabinuki. 



الفوائد الصحية للسوشي
أفاد العلماء في اليابان أن الإكثار من تناول الطبق الياباني الشهير المعروف باسم "سوشي" الذي يعتمد على الأسماك النيئة قد يساعد في تقليل احتمالات إصابة المدخنين بسرطان الرئة.
ولاحظ الباحثون بعد دراسة أصناف الطعام التي يحبها أربعة آلاف ياباني لا يعانون من أية أمراض ومقارنتها مع الأطعمة التي يفضلها ألف مصاب بسرطان الرئة بهدف تحديد العلاقة بين الطعام والإصابة بالسرطان وجود انخفاض ملحوظ في معدلات المرض عند الأشخاص الذين تناولوا كميات كبيرة من السمك الطازج أو السوشي.
وقال الخبراء أن تناول السمك الطازج بشكل خاص يساهم في الوقاية من الإصابة بنوع من سرطان الرئة يعرف بالورم الغدي الذي يعتبر من أخطر أنواع السرطان ويؤدي إلى موت 80 في المائة من المصابين به خلال سنة واحدة من تاريخ الإصابة ولا تتعدى احتمالات النجاة منه الـ 10 في المائة منبهين إلى أن السمك المملح أو المجفف لا يحقق مثل هذه الآثار الوقائية، بل قد يزيد احتمالات الإصابة بالمرض.
ويعتقد العلماء أن الأحماض الدهنية متعددة غير الإشباع أوميغا- 3 الموجودة في دهن السمك، هي السبب في فوائد السمك الطازج ودوره في الوقاية من سرطان الرئة.


قاموس مصطلحات السوشي

Term
المعنى
Aburage
توفو محلى ومقلي بصوص الصويا والماء
Aemono
لحوم أو خضروات مخلوطة بصوص أو بدريسينج
Agari
شاي أخضر
Agemono
تطلق على الأطعمة المقلية
Aji
أحد أنواع سمك الماكريل
Aji-no-moto
جلوتامات أحادية الصوديوم
Aji-no-tataki
أحد أنواع سمك الماكريل الطازجة
Akagai
محار أحمر
Akami
شريحة من لحم التونة
Ama-Ebi
جمبري حلو، عادة يقدم نئ
Anago
ثعبان بحر المياة المالحة
Ana-kyu-maki
ثعبان بحر ولفائف خيار
Ankimo
كبد سمك الراهب
Anko-nabe
شوربة سمك الراهب
Aoyagi
محار أصفر مستدير
Awabi
أذن البحر (نوع من القواقع)
Ayu
سمك حلو
Baigai
قواقع مائية صغيرة
Bara sushi
سلطة أرز للسوشي
Basashi
لحم خيل
Battera - Zushi
سوشي مضغوط ومغطى بقطعة سمك ماكريل
Beni shoga
زنجبيل أحمر مخلل
Bonito
سمك البونيتو المتوحش
Bulgogi
طبق كوري شهير عبارة عن لحم بقري متبل
Buri
نوع من السمك الفاخر
Buta
لحم خنزير
California Roll
لحم كابوريا وبيض سمك وأفوكادو
Cha kaiseki
وجبة صغيرة تقدم في المناسبات
Chakin - Zushi
أرز بالخل ملفوف بكريب البيض
Chikuwa
ملفوف فطيرة السمك
Chirashi - Zushi
أرز السوشي وفوقة بعض المكونات المخلوطة
Chirashi sushi
أرز السوشي وفوقة بعض المكونات المخلوطة
Chutoro
قطعة من لحم التونة مأخوذة من أعلى بطن السمكة
Chutoro - maki
لفافة التونة المعرقة
Daikon
فجل أبيض عملاق
Dashi
شوربة التونة المجففة والطحالب
Doburoku
الساكي هو شراب كحولي ياباني مصنع من الأرز المخمر والدوبوروكو هو نوع سميك منه يشبه الشوربة
Donburi
سلطانية كبيرة تقدم فيها أصناف مأكولات مختلفة
Ebi
جمبري مسلوق
Edomae - Zushi
مثل النيجريسوشي هو سوشي مصنوع باليد
Engawa
عضلة ديل سمكة الهاليبت أو عضلة محار السكالوب
Fugu
سمكة المنفاخ نوع من السمك يستطيع نفخ جسمه مثل البالون وهو سام لو لم يطبخ بطريقة صحيحة
Fugu-chiri
سمك منفاخ مقطع ومطبوخ ومقدم مع شوربته
Fuki
خضروات ليفية مطهوة في شوربة مرق
Fukusa sushi
كريب السوشي
Funamori
قارب خشبي عليه قطع سوشي ويسمى أيضا كوكامي سوشي وجونكان ماكي
Futo - maki
لفافة الأرز والبيض الحلو والخضروات المقطعة والقرع المخلل
Futomaki
لفافة كبيرة
Gari
زنجبيل مخلل خاص بالسوشي
Geoduck
نوع من المحار العملاق
Geta
هو لوح خشبي يستخدم كطبق لتقديم قطع السوشي والجاري والوسابي
Gobo
الجذر الطويل لنبات القرطب
Gohan
أرز أبيض مغلي
Goma
بذور السمسم
Gomoku sushi
أرز السوشي وفوقة بعض المكونات المخلوطة
Gunkan maki
لفافة على شكل سفينة حربية
Gyoza
فطيرة باللحم مقلية أو مطهوة على البخار
Gyu Tataki
شرائح اللحم البقري مقطعة
Hamachi
صغير سمكة ذات الذيل الأصفر وهي من الاسماك الباهظة الثمن
Hamachi-kama
رقبة صغير سمكة ذات الذيل الأصفر وغالبا ما تقدم مشوية
Hamaguri
محار
Hamo
شوكة ثعبان البحر، تطهى أو تقدم نيئة
Harusame
مكرونة نودلز رفيعة للغاية وشفافة
Hashi
عودان للأكل  chopsticks
Hatahata
سمك صغير الحجة وله شهرة كبيرة في مقاطعة أكينا اليابانية واسم بيضه بوريكو
Hichimi togarashi
خليط توابل مكون من سبعة أصناف هم الفلفل الأحمر وفلفل السانشو وقشر البرتقال وبذور السمسم الأبيض وفتات من أعشاب البحر وبذر الخشخاش الأبيض أو بذور القنب السوداء
Hijiki
خيوط رفيعة من الأعشاب البحرية
Hikari-mono
شرائح من السمك تقدم وعليها قشرة السمك الفضية اللون ظاهرة
Hirame
سمكة الهاليبت
Hocho
سكينة
Hokkigai
نوع من المحار
Horenso No Ohitashi.
طبق سبانخ
Hotatagai
الأسقلوب محار مروحي الشكل
Ika
سمك الحبار (سبيط)
Ika-geso
مجسات (أطراف) الحبار
Ikura
بطارخ سمك السلمون
Inada
سمكة ذات الذيل الأصفر صغيرة للغاية
Inari sushi
أرز مطبوخ بالخل والخضروات وملفوف في قطعة من التوفو المحمر
Inari-Zushi
أرز مطبوخ بالخل والخضروات وملفوف في قطعة من التوفو المحمر
Ishikari-nabe
شوربة السالمون والساكي (شراب كحولي)
Iso-don
أرز سوشي وفوقة خلطة من أصناف متنوعة
Itamae
شيف السوشي (أو طباخ ياباني)
Iwashi
سمك سردين
Ji-
بادئة بمعني محلي الصنع
Kaibashira
عين محار السقالوب أو عضلات محار
Kaiseki-ryori
مجموعة مشكلة من الوجبات الصغيرة تقدم معا
Kaiware
براعم الفجل الأبيض الياباني
Kaiware - maki
لفافة من براعم الفجل الأبيض الياباني
Kajiki
سمك أبو سيف (ميكاجيكي)
Kakomi sushi
سوشي ملفوف بطريق معينة لاستيعاب مكوناته الرخوة وهو نوعان الجونكان ماكي (لفافة السفينة الحربية) والفوناموري (لفافة القارب)
Kamaboko
فطيرة من السمك ونشا الذرة معجونة على شكل السجق
Kampyo
فروع مجففة تأتي على شكل خطوط بنية طويلة وشفافة وتشبه مكرونة الفيتوشيني
Kani
لحم الكابوريا
Kani-kamaboko
خليط صناعي يشبه طعم لحم الكابوريا
Kanimiso
الأجزاء الخضراء في رأس الكابوريا
Kanpachi
شمكة ذات الذيل الأاصفر صغيرة للغاية
Kanpyo
شرائح القرع المجفف
Kanpyo - maki
لفائف القرع المخلل
Kappa
الخيار عندما يستخدم في لفافة
Kappa maki
لفافة الخيار المحشية بالأرز وخلطة السوشي
Kareh katsu
صوص الكاري المستخدم في طبخ قطع لحم الخنزير المقلية
Karei
السمك المفلطح
Katsu
شريحة لحم
Katsudon
شريحة لحم خنزير مقلية تقدم مع صوص وأرز
Katsuo
سمكة البونيتو (أو التون الوثاب)
Katsuo-boshi
سمك البونيتو المجفف
Kazunoko
بطارخ رنجة
Kim chee.
كرنب متبل حار
Kimachi
سمكة صغيرة من عائلة ذات الذيل الأصفر
Kinome
أوراق أعشاب عطرية يابانية تسمى سانشو
Kohada
أحد أنواع سمك الرنجة
Koi
سمك الكوي الملون أو الشبوط أو النيشيكيغوي (من أسماك المياة المالحة)
Kombu
نوع من الطحالب المجففة القابلة للأكل
Konbu
نوع من الطحالب المجففة القابلة للأكل
Konnyaku
كعكة مستطيلة مطاطية وهلامية مصنوعة من نبات ثعبان النخيل
Kuro goma
بذور السمسم السوداء
Kurodai
نوع من السمك يكون غالبا أحمر اللون
kuruma-ebi
جمبري (قريدس)
Langostino
نوع من المحار يشبه إلي حد كبير طعم الجمبري
Maguro
تونة
Maguro-temaki
تماكي التونة (سوشي على شكل قمع أو قرطاس به أرز وتونة وخلطة سوشي)
Makajiki
المرلين اسم لمجموعة من أسماك الصيد الضَّخمة التي تعيش في المحيطات. وهي تنتمي لأسماك الرمح والأسماك الشراعية. ومعظم أسماك المرلين تزن الواحدة منها من 20 إلى 180كجم، ولكن قد يصل الوزن إلى أكثر من ذلك. وكانت أضخم سمكة تم صيدها هي سمكة المرلين المحيط الزرقاء، حيث بلغ وزنها 708كجم
Make sushi/Norimake
لفافة من طحالب النوري محشية طبقة من الأرز وفي قلبها خضروات أو أي خلطة سوشي أخرى
Maki-mono
أرز بالخل وسمك ملفوفان بقطعة من طحالب النوري
Makisu
حصيرة مصنوعة من خشب البامبو تستخدم في لف الماكي سوشي
Maki-Zushi
لفافة سوشي أسطوانية الشكل وملفوفة بورق النوري أو البيض الأومليت وتقدم مقطعة
Manju
كعكة حلوة
Masu
سمك التروتة نوع من السالمون الملون - صندوق خشبي
Meji (maguro)
تونة صغيرة
Meshimono
أرز بخلطة اللحوم والخضروات
Mirin
نوع من الخمور مصنوع من الأرز ويشبه الساكي ويستخدم في الطهي
Mirugai
محار طويل العنق
Mitzutaki
تطلق على كل ما هو مطهي في الماء
Mochi
كيكة الأرز الحلوة
Mochigome
الأرز المستخدم في كيكة الأرز
Mochiko
دقيق الأرز الحلو
Murasaki
صوص الصويا  أو الصويا صوص المستخدم في السوشي
Mushimono
طعام مطهو على البخار
Nabemono
وجبة كاملة في وعاء واحد
Nama-
بادئة معناها غير مطهو أو خام
Nama-tako
أخطبوط طازج أو نئ
Nanami togarashi
خليط توابل مكون من سبعة أصناف هم الفلفل الأحمر وفلفل السانشو وقشر البرتقال وبذور السمسم الأبيض وفتات من أعشاب البحر وبذر الخشخاش الأبيض أو بذور القنب السوداء
Nasu
باذنجان
Natto - maki
لفائف فول الصويا لذجة ولها نكهة قوية
Negi
بصل ياباني (يشبه البصل الأخضر)
Negi-Toro
بصل أخضر مفروم بلحم التونة
Negitoro - maki
لفافة التونة بالبصل الأخضر
Neta
مصطلح يطلق على قطعة السمك التي توضع كرات الأرز في السوشي
Nigiri sushi
أحد أنواع السوشي الشهيرة وهو عبارة عن قطعة من السمك أو المحار أو الكافيار توضع على كرات من الأرز المطهو بالخل
Nigiri-Zushi
أحد أنواع السوشي الشهيرة وهو عبارة عن قطعة من السمك أو المحار أو الكافيار توضع على كرات من الأرز المطهو بالخل
Nihon Shu
الساكي الياباني (نوع من الخمور مصنوع من الأرز)
Niika
حبار مطهو (سبيط)
ni-ika
حبار مطهو بالصويا صوص
Nijimasu
سمكة التروتة نوع من سمك السالمون الملون، يتم طهية حيا في أحيان كثيرة
Nimono
طعام مغلي
Nori
نوع من الطحالب البحرية تقطع لشرائح رفيعة وتستخدم في لف السوشي
Nori - maki
لفافة الأرز والبيض الحلو والخضروات المقطعة والقرع المخلل
Norimake
لفافة سوشي بحيث تكون ورقة طحالب النوري في الخارج والحشو بالداخل
Nori-tama
بيض حلو ملفوف بطحالب بحرية
Ocha
شاي
Odori-ebi
جمبري يقدم بمفرده ويسمى بالجمبري الراقص لأنه يكون طازجا للغاية
Ohitsu
طبق مخصص لحفظ الأرز دافئا
Onigiri
كرات الأرز الأبيض المطهو والمحشي بخلطات مختلفة وملفوف بورق طحالب النوري
Oshibori
فوطة ساخنة تقدم في المطاعم للزبائن
Oshinko
خضروات مخللة وغالبا تطلق على الخيار المخلل
oshinko - maki
لفائف الفجل المخلل
Oshiwaku
صندوق خشبي له غطاء
OshiZushi
أرز سوشي ومكونات أخرى مضغوطون في صندوق أو قالب
Oshi-Zushi
مكعبات الأرز المطهو والمضغوط وعليها قطع الخضروات أو اللحوم البحرية
Otoro
قطعة من لحم بطن التونة
Otoro - maki
لفافة من لحم بطن التونة
Pan-joon
فطيرة كورية الأصل مصنوعة من البصل الأخضر وهي خفيفة للغاية وتقدم مع صوص التغميس
Philidelphia Roll
لفافة السالمون وكريمة الجبنة والخضروات
Ponzu
صوص ياباني مصنوع من الليمون
Renkon
جذور اللوتس
Robata-Yaki
تطلق على الأطعمة الطازجة المطهوة على نيران الحطب
Saba
سمك مكريل
Sakamushi
تطلق على الأطعمة المطهوة على بخار شراب الساكي الكحولي
Sake
الساكي الياباني (شراب كحولي مصنوع من الأرز) وإذا اختلف نطقها تعني سالمون مدخن
Sanma
ماكريل ياباني
Sansho
فلفل ياباني
Sashimi
قطع مأكولات بحرية نيئة مقطعة على شرائح رقيقة
Sawagani
كابوريا صغيرة جدا تقدم صحيحة ومشوية
sawara
سمك ماكريل اسباني
Sayori
نوع من السمك ينتشر في النطاق العلوي للبحار
Seigo
سمك قاروص صغير
Senbei
بسكويت الأرز المقرمش بالنكهات
Shako
جمبري فرس النبي
Shamoji
ملعقة بلاستيكية أو خشبية لتقديم الأرز
Shari
أرز السوشي
Shichimi togarashi
خليط توابل مكون من سبعة أصناف هم الفلفل الأحمر وفلفل السانشو وقشر البرتقال وبذور السمسم الأبيض وفتات من أعشاب البحر وبذر الخشخاش الأبيض أو بذور القنب السوداء
shima-aji
نوع من سمك الماكريل
shime-saba
ماكريل متبل
Shirako
الحويصلات المنوية لسمك القد
Shiratake
شعرية شفافة مطاطية
Shira-uo
السمك الصغير للغاية والذي يمكن أكله نيئا
Shiro goma
بذور السمسم الأبيض
Shiro Maguro
سمك التونة الأبيض
Shiromi
السمك الموسمي أبيض اللحم
Shirumono
شوربة
Shiso
نعناع آسيوي أخضر أو أحمر ويستخدم في اللف
Shitakee
مشروم ياباني
Shochu
نوع من المشروبات الكحولية القوية ويصنع من البطاطس أو الأرز
Shoga
جذور الزنجبيل
Shoyu
صوص الصويا الياباني
Shu-mei
فطيرة لحم تقدم مقلية أو على البخار
Soba
نوع من الشعرية دقيقة التي تصنع من دقيق الحنطة السوداء
Soba-Zushi
سوشي يقدم بالشعرية وليس الأرز
Su
خل الأرز
Sudare
حصيرة من الخيزران
Suimono
شوربة سادة
Sukiyaki
شرائح لحم بقري رقيقة وخضروات طازجة يتم طهيهما على المائدة
Sunomono
الأطعمة الممزوجة بالخل
Suribachi
الوعاء الخشبي المستخدم لدق التوابل فيه (الهون)
Surikogi
مدقة خشبية لطحن التوابل (يد الهون)
Sushi
تعني الأرز المطبوخ بالخل
Suzuki
سمك القاروص
Tai
سمك الشبوط
Tairagai
محار الموسي
Takenoko
براعم الخيزران
Tako
أخطبوط
Takuwan
نوع من الفجل مخلل
Tamago
سوشي البيض الأومليت
Tamago yaki
بيض مقلي
Tare
أي صوص سميك القوام وعادة يحتوي على صوص الصويا ويكون حلو المذاق
Tataki
طريقة يابانية في الطهي حيث يسوى الطعام قليلا ثم يتبل في الخل ثم يفرم أو يقطع لشرائح رقيقة ثم يقدم وعليه زنجبيل مطحول ومعجون
Tazuna sushi
لفافة سوشي بها عدة أصناف وتسمى لفافة قوس قزح
Tekka
تونة
Tekka - maki
لفافة سوشي التونة
Tekka-don
قطع من التونة النيئة فوق الارز
Tekkappa - maki
لفافة الخيار والتونة
Temaki
لفائف يدوية عادة تأخذ شكل القمع
Temaki-Zushi
لفائف يدوية على شكل قمع تحتوي أرز و/أو خضروات وتلف بورقة طحالب بحرية
Tempura
تيمبورا هو أحد الأطباق اليابانية والذي يتكون من المأكولات البحرية أو الخضراوات التي تقلى بعد تغميسها بصلصة من الدقيق والبيض أو الماء.
Teriyaki
الطعام عندما يشوى ويتبل بصوص الصويا الحلو
Teriyaki sauce
صوص الصويا الحلو
Tobiko
بيض السمك الطائر ويقدم في صورة ألوان مختلفة وجذابة
Togarashi
فلفل أحمر صحيح ومجفف
Tonkatsu
شريحة لحم حنزير مخبوزة ومقلية وغالبا ما تقدم مع صوص مخصوص وأرز
Tori
دجاج
Torigai
نوع من المحار
Toro
نوع من التونة الدسمة
Tsubugai
محار ياباني
Tsukemono
مخللات
Umeboshi
برقوق ياباني صغير ومخلل
Umejiso - maki
لفافة البرقوق المخلل وورق البريلا (الريحان)
Ume-shiso
خليط من مربى البرقوق وورق البريلا أو الشيسو (من فصيلة الريحان)
Unagi
ثعبان المياة العذبة
Unagi maki
لفافة ثعبان البحر
Unagi No Kimo
أحشاء ثعبان البحر
Una-ju
ثعبان بحر مشوي ويقدم مع الأرز
Uni
بيض قنفد لبحر
Usukuchi shoyu
صوص صويا يابني مخفف
Wakame
أوراق أعشاب بحرية مجففة صالحة للأكل
Wasabi
الوسابي (فجل ياباني) يقدم دائما مع السوشي
Yaki
تطلق على ما هو مشوي أو محمص
Yakidofu
فول الصويا المخثر المشوي
Yakimono
تطلق على ما هو مشوي
Yakinori
طحالب بحرية محمصة
Yakitori
تطلق على كما هو مشوي على سيخ
Yakumi
بهارات موسمية
Yosenabe
شوربة سمك يابانية



Sushi styles
  • Aburi sushi (炙り寿司, roasted sushi) consists of nigiri sushi with a fish topping that is partly grilled and partly raw
  • Gunkan-maki (軍艦巻, warship roll) is a type of sushi consisting of a rice ball wrapped in a sheet of nori which extends in a cylinder upward to hold a loose topping such as fish eggs
  • Maki sushi (巻き寿司, rolled sushi) consists of rice and other ingredients rolled together with a sheet of nori and there are four traditional types of maki and a more contemporary one:
    • Chu maki (中巻き, medium roll) is a medium-sized rolled maki sushi usually containing several ingredients
    • Futo maki (太巻き, large or fat roll) is a thick rolled maki sushi containing multiple ingredients
    • Hoso maki (細巻き, thin roll) is thinly rolled maki sushi with only one ingredient
    • Temaki (手巻き, hand roll) is a cone-shaped maki sushi
    • Uramaki (カリフォルニア巻き) is a contemporary style of Maki sushi that is described as a roll that is inside out—with the rice on the outside—and has an outer layer of tobiko or sesame seeds. This style was developed in the United States to entice Americans to try sushi despite its unfamiliarity. Western style sushi also sometimes does not include raw meat.
  • Nigiri sushi (握り寿司, hand-formed sushi) consists of an oval-shaped ball of rice topped with a slice of another item
Wrappings
  • Nori: dried seaweed (often used to wrap or belt makizushi or gunkan)
  • Rice paper
  • Thinly-sliced sheets of cucumber
  • Usuyaki-tamago: thinly cooked sweet omelette or custard
  • Yuba: "tofu skin" or "soybean skin", a thin film derived from soybeans
Eggs
Seafood
All seafoods in this list are served raw unless otherwise specified.
Finfish
The list below does not follow biological classification.
Shellfish

Inkfish

Other
  • Hoya (海鞘, ホヤ): Sea pineapple, an Ascidian
  • Kurage (水母, 海月): Jellyfish
  • Kujira (, くじら, クジラ): Whale
  • Namako (海鼠, なまこ): Sea cucumber
  • Uni: (雲丹, 海胆) gonad of Sea urchin; may come in different colors [1]
Roe
Seaweed
  • Kombu (昆布)
  • Tororo kombu: thin and filmed slice of vinegared and dried kombu
  • Wakame (若布)
Vegetables
Meat



 
Sushi Nutrition Facts
Sushi is a balanced diet. It is composed of Lean protein, carbohydrates, negligible in saturated fat, and loaded with unsaturated fat.
Depending on the chef, the rice portion of the sushi can vary from 20-30 calories or 3~5 grams of carbohydrate
15 grams of sugar (60 cal) and 10 grams of salt are used to make 100ml of sushi rice vinegar. A less than a third, or 30ml of this is used for a whole cup of rice. A cup of rice will yield about 25 pieces of sushi. One nigiri sushi will contain no more than 0.7 cal from the sugar, or 0.2 grams of carbohydrates. This will also equate to 0.47 grams of sodium or 2% of the daily recommended daily value. 
While the protein and fat content may vary with the type of main ingredients used, here are some examples. (The weight of the fish used in an average nigiri sushi is about 5 grams at the most).
Tuna  7 cal 1.1 grams Protein  0.1grams Unsaturated Fat 0.06 grams Saturated Fat
Salmon 7 cal 1 gram Protein 0.4 grams Unsaturated Fat 0.1 grams Saturated Fat
Halibut 4 cal 1 gram Protein 0.1 grams Unsaturated Fat 0.02 grams Saturated Fat

A rough caloric average of a single
nigiri sushi is about 35 calories, 1 gram of protein, 4 grams of carbohydrates, 0.3 grams of unsaturated fat, 0.03 grams of unsaturated fat, and 0.05 grams of sodium. Multiply that by 10 and that will be an average sushi meal. The only thing that is lacking in sushi is fiber. Appetizers that are mostly prepared with vegetables are recommended.


Health Benefits of Sushi
For a person with normal health, sushi has many health benefits. All dishes (excluding eel, and some fusion style sushi) are low in saturated fat and high in protein. There may be a slight load in carbohydrates in thick sushi rolls, but it is negligible for nigiri sushi since they are small in amount.
High content of fish oil is the main health factor which promotes a healthy cardiovascular system. The hikarimono, or shiny fishes (mackerel, Spanish mackerel, sardine, Pacific Saury) contain the highest amounts of EPA and DHA omega3 fats. (Ironically they are the least expensive fishes). These fishes are also high in vitamin E which is a powerful antioxidant.
Nori contains a great source of minerals found in the ocean and vinegar acts as an important factor in promoting cell metabolism. People who use vinegar frequently (to dress salads, blend with soy sauce, or drink in small amounts (please refer to rice vinegar in choosing the best ingredients) have lower percentages of body fat.    
Unfortunately, people with type I or II diabetes should stay away from sushi, and stick to sashimi. Individuals with high blood pressure must limit their use of soy sauce (see: how to eat sushi).


How to Eat Sushi
There are no special rules of how to eat sushi. They are plain dinner table rules that can relate to any cuisine.
Sushi is generally eaten with the hands. Steamed towels (oshibori) will be brought after you are seated. Clean your hands and neatly roll, or fold the towel and keep it aside for later use. Lighter tasting ingredients should be consumed early to enjoy their delicate flavors. When seasoning the sushi with soy sauce, try to season the fish(or the main ingredient), rather than the rice. Tilt the sushi while holding it securely with your fingers. Although rarely done, sushi should be consumed upside down, with the main ingredient facing down. Soy sauce should not drip, since only a small amount should be used in the first place.
The sushi is supposed to be consumed in one bite. A good sushi chef should be able to estimate the size of the sushi by looking at the customer. So if the sushi is too big and you have to bite it in half, it is not your fault.
After eating the sushi, wipe your fingers that were used to hold the sushi. Simply rub it against the towel without picking it up. Some good sushi restaurants prepare special dampened cloths that are folded, and placed near you just for this reason. Before you move on, eat a piece of pickled ginger (gari) to wash or “reset” your palate. Sipping rice wine (sake) is effective as well. Repeat the cleansing of the fingers and palate after each sushi.

Sushi Etiquette
Sushi etiquette is really nothing special. Hopefully, many people won’t refrain from going to sushi bars because it seems that there is this mysterious thing called sushi etiquette. It’s very basic, and you should be able to enjoy your time without even thinking about it.
I’m not going to give you a list, but rather explain with commonsense, so it comes naturally. Most things are universal, but some have minor twists because of cultural differences in ideology.
Try not to make your dishes dirty. The dish is considered an art of its own, so defacing it is considered a bit rude. So, don’t mix and smother wasabi in the soysauce dish. Simply put a piece of it on the sushi before lightly dipping it on the tray. You should not replace food that has been bitten already on a dish. All sushi should be eaten in one bite. A good sushi chef should be able to estimate a bite size for each customer by looking at them, so they don’t have to bite the sushi in half. So if the sushi is too big, then it’s not your fault.
Sushi is sort of considered as an art as well, so try to eat it as is. Don’t drench your sushi with soy sauce. First of all, this is bad for your health. This also masks the flavors of the sushi, and  makes the sushi look like it fell in a bucket of soy sauce. Only a drop or two of soy sauce should be used. Dip the sushi at an angle and just barely touch the soy sauce. If you are eating a nigiri simply support it with your fingers and turn your wrist so the sashimi side touches the soy sauce. This is not just etiquette, but the best way to taste your sushi.
Try to taste all the sashimi. This doesn’t mean that you have to eat everything in the sushi bar. But if you really want to taste and appreciate all your favorite sushi, then you should start with the lightest tasting fishes (Halibut, Red Snapper) then gradually go on to the stronger flavors such as toro, salmon, or uni. If you only like to eat the oily fishes, then it should be perfectly fine to start off with it. This is not considered an etiquette, but it rather shows how knowledgeable and serious you are about eating. You don’t want to start off with a rich flavored fish, because it will be hard to taste the lighter fish with the more delicate aromas.
Don’t be greedy. This should not be misinterpreted as it states. You are the customer, and you are paying for your food after all. It is just a though about trying to control you’re appetite. It also implies to not ordering the same thing over and over just because you love it. This may seem childish. Egg omelet is ordered at the end to “yoku wo shimeru“ or to curb your appetite and call it a night. The sweet omelet acts the same as any desert, and settles your stomach.
These are very hardcore etiquette, so don’t be discouraged, or loose interest. Many sushi restaurants now days have a more cordial atmosphere, so you can really do whatever you want. Just keep these tips in mind if you happen to have a chance to go to an old school, traditional type of sushi bar.

Sushi Sashimi Sushimi

The Common Misconception

Both the terms sushi and sashimi are commonly mistaken as related words. It is only a coincidence that these words sound familiar, and they have no relations in definition. The most common mistake is sashimi being referred as “sushimi”, and there is no such word.
The word sushi originally means fermented fish. Over a period of 2000 years this dish (and the character symbols that are used to represent the word "sushi") has evolved into the Edo style sushi, or the sushi commonly known today. Sashimi on the other hand directly translates to cut or sliced meat. The term is usually used for raw meat in general, and is not limited to sushi, but sliced raw fish is the common understanding.
Modern sushi is a combination of vinegar seasoned rice, and a main ingredient (commonly a raw fish). On the otherhand, sashimi is a presentation of sliced raw meat by itself and has many varieties in size, shape and thickness depending on the ingredients. Tougher ingredients are sliced thinner and wider with special long and thin models of sashimi knifes, and softer ingredients are cut thicker and bulkier. The sashimi emphasizes on using the best area of the ingredient more than sushi does, since it is the only ingredient of the dish. Many different methods are performed on the sashimi such as arai (shocking in ice water), yuarai or yubiki (quick poach and shocking with ice water) and varieties of curing methods (shime). 


Sushi Parasites 

How Sushi Parasites or Sushi Worms are Dealt With 

Parasites or worms in raw fish are a sensitive issue when it comes to sushi. The truth is that it should not be too much of a concern, but it is better to be safe, and knowledgeable about this matter so that you can determine what the risk factors are for yourself and decide whether or not  you want to consume raw fish.
The Japanese fishermen, and fish mongers have known about parasites in seafood for hundreds of years, and know which fish are safe from them. Not all fish are consumed raw in Japan for this reason. Only the ones that have minimal or no chances of having parasites have been used for sashimi or sushi. Many precautions are taken to prevent any kind of food poisoning from parasites.  
Most parasites which are fully grown into worms are visible and obvious. Fishes that contain these do not even make it to the fish market. The parasites that are of concern, if any, are the tiny larvae and the young parasites that are present in bonito and salmon. The tentacularia is found in a low percentage of bonito, and the anisakis is found in a very few salmon since it lives in fresh water during mating season. The existence of these parasites were known for a long time. The bonito has a lesser chance of having parasites which have a characteristic of living right under the skin. For this reason, the skin, along with a few millimeters of flesh underneath was always charred before it was served (tataki method). As for salmon, it was never used for sashimi or sushi until very recently.
The salmon was considered dangerous to serve for its higher chance of having parasites than bonito, and it was never eaten raw in Japan, but this was not true for the Ainu culture that lives in Northern Japan. They understood for centuries that freezing the salmon in the snow for a couple days makes it edible without any chance of stomach problems. Recent scientific studies concluded that all parasites linked to sushi can be killed off by freezing it at a temperature of -20 degrees Celsius (-4 degrees Fahrenheit) for 24 hours. Nothing tastes better than a pre-frozen fresh sashimi, but freeze treatment is often used on other fishes used for sashimi and sushi just to be extra safe about parasites. The good news is that most seafood have to be freezed anyways when they are transported. The question to ask is at what temperature and how long.
When consuming raw fish, it is very important to go to a restaurant or market which specializes in them. Sushi puts a lot of weight on freshness of the ingredients, and "fresh catches " sound really appetizing on the menu, but you should be careful which type of fish you are consuming. It isn't rude to ask if they were freeze treated or not. Freeze treated fish are considered lower in value and some serious sushi chefs may take the question in a different meaning, but nothing is more important than keeping your body away from parasites.


Mercury in Sushi
Although an average person who consumes a moderate amount of seafood containing mercury is not prone to serious health problems, this topic has been a very concerning issue. It is stated in many reports that seafood has always contained mercury in the form of methyl mercury at very low levels of and do not pose a threat. Japan has consumed a lot of seafood (especially tuna, which has the highest mercury content of all seafoods) for hundreds of years and there are no data for health issues due to eating too much seafood
A person with a healthy liver and a pair kidneys that function properly can completely expel the low levels of methyl mercury contained in seafood. It takes about 70 days to detox half the amount of methyl mercury in the body. For the cautious people, American research papers claim that 6 oz of tuna per week is a very safe figure. However it is highly recommended for pregnant women to refrain from seafood. Although it is not a threat to the mother, the undeveloped fetus should be kept away from any trace of mercury.
Mercury naturally exists in low concentrations in the deep sea waters. Microorganisms that dwell in this area contain mercury, which are then transferred to their predators, the plankton. Small fishes feed on the plankton, which are then preyed by the bigger ones. The higher the fish in the food chain, the higher the mercury content becomes. The fishes that are highest in mercury are the tuna family, swordfish, and shark. It is also known that deep sea water fishes, such as Chilean sea bass, have higher mercury content.
In the mid 1950’s a disease named after Minamata  City in Japan (located in southern Japan), where roughly 2500 cases of severe neurological damage in patients were reported due to industrial pollution. High amounts of industrial mercury waste were dumped in the Minamata bay and led to contamination of the fish that the local people consumed. The Minamata disease should not be confused as a disease resulting from consuming seafood in general. It was a result of poor environmental regulations, and not a natural cause. Present regulations are stricter than ever, and Minamata disease is not a concern any longer.

It is also important to know where the fish you regularly consume is caught. Some areas still have poor environmental regulations,and mercury may not only be the issue of concern.


Sushi and Pregnancy
Pregnant women should stay away not only from sushi, but seafood in general. They should especially be careful not to consume tuna, or swordfish, which have the highest mercury content. Although there are no threats to the mother, recent studies indicate that the undeveloped fetus is prone to neurological, and brain damages due to low levels of mercury that are found in seafood.
Methyl mercury, the form of mercury contained in seafood, takes up to 70 days to expel half the amount contained in the body. If pregnancy is expected, the mother should refrain from seafood beginning from months in advance. If the pregnancy was unexpected, it should not be much of a concern, since it is usually near 4 months into pregnancy when the blood from the mother begins to transfer to the fetus. Caution should be taken after the infant is born as well, since mercury can be transferred through breast feeding, though lower in amounts compared to blood
One other concern about sushi consumption during pregnancy is the fact that it contains raw fish. Any kind of properly prepared food contains microorganisms at a safe level. Sushi is no exception, but it tends to have more, since it is raw. A healthy person can fight them off with hardly any effort, but for pregnant women, the immune system should be saved for any other contingencies to protect the fetus. It should not do any unnecessary work by eating raw fish.


California Sushi Roll

The dawn of the fusion sushi era

The California sushi roll, or simply California roll was invented in Los Angeles, California in the late 70's and is considered a big leap in sushi culture. It is also credited for spreading the popularity of sushi in the western world. Until the California roll was invented, most sushi rarely utilized ingredients that were foreign to Japanese cuisine. It was also out of the question to use imitation crab for a cuisine that concentrated on using the best seafood possible.
Avocado was the perfect substitute for people unfamiliar to raw fish. Imitation crab, which is steamed ground fish (assortment of white fish) with crab juice, does not have a fishy flavor, and it mimicked raw food, while the avocado accented it with the oily texture that many sashimi have. They are both rolled with the rice inside or outside, however the outside roll or uramaki was used more frequently to conceal the nori, which was not appetizing for many western customers.
The roll basically consists of avocado, imitation crab, and julienne Japanese cucumbers. The cucumbers were added to neutralize the overpowering aromas of Avocado, which may have been a concern to sushi chefs in the early days, but 30 years later, it is now being used for several types of sushi rolls.
The California Roll has definitely started a new “Fusion” trend in the sushi culture (also called "California Sushi" in Japan). It was a groundbreaking success, and many new ingredients and combinations of fish were beginning to be seen in sushi bars. It proved that multiple main ingredients can be used for one sushi and utilize non-Japanese condiments as well. Now there are a plethora of sushi rolls existing; too many that it is difficult to create a complete list for. However, nothing can beat the simplicity of the California roll and the way it revolutionized the sushi world.




Sushi Menu
The sushi menu consists of basic Edo style sushi and they are grouped in their styles.

Nigiri 



Abalone Awabi
Albacore Bincho or Bintoro
Amberjack Kampachi
Arc Shell Akagai
Black Sea Bream Kurodai
Bonito Katsuo
Cockle Torigai
Eel Unagi
Egg Tamago
Geoduck Mirugai
Gizzard Shad Kohada
Halibut Hirame
Mackerel Saba
Mantis Shrimp Shako
Octopus Tako
Pacific Saury Sanma
Red Snapper  Tai
Salmon Sake or Shake
Sardine Iwashi
Scallop Hotate
Sea Bass Suzuki
Sea Eel Anago
Shrimp Ebi
Spanish Mackerel Aji
Squid Ika
Surf Clam Hokkigai
Sweet Shrimp Amaebi
Tuna Maguro
Tuna Belly (Medium) Chutoro
Tuna Belly (Regular) Toro
Tuna Belly (Supreme) Otoro
Yellowtail Buri (Hamachi)
Yellowtail Amberjack Hiramasa
Thin Roll (Hosomaki)



Arc Shell & Cucumber
Cucmber 
Dried Gourd
Fermented Soy Bean 
Pickle
Pickled Plum & Cucumber
Pickled Plum & Perilla
Sea Eel & Cucumber
Tuna  Ship Roll (Gunkanmaki)



Flying Fish Roe Tobiko
Mactra Clam Kobashira
Salmon Roe Ikura
Sea Urchin Uni Hand Roll (Temaki)


Fermented Soy Bean
Pickled Plum & Cucumber
Pickled Plum & Perilla

No comments:

Post a Comment

I said what I thought, if you have something you want to say, be my guest